PARIS - EXPOZITIA FONDERIE 2000
Dr. ing. Sorin CHIOREAN - IPSC Brasov


În perioada 19-21.09.2000, la câteva zile dupa în-cheierea lucrarilor celui de al 64-lea Congres Mondial de Turnatorie, desfasurat la Palatul Congreselor-Paris, a avut loc tot în acest oras, Expozitia-târg "FONDERIE 2000", gazduita în Complexul Expozitional LE BOURGET.

Prezenta pentru prima oara la acest târg a unui stand românesc cu subiectul generic "Potentialul fabri-catiei de piese turnate în România", a alaturat caracte-rului profesional al participarii României la o asemenea manifestatie si pe acela al surprizei, atât pentru vizita-torii expozitiei, cât si pentru echipa ATTR care s-a ocupat de organizarea si functionarea standului. Daca noutatea participarii României la un stand de prezen-tare la o expozitie mondiala de turnatorie va ramâne probabil un reper de anuar statistic, lucru care de altfel este prin el însusi destul de important, surpriza vizita-torilor, generata de dimensiunile si diversitatea poten-tialului românesc în productia de semifabricate turnate, ca si a echipei ATTR de la stand, generata de consta-tarea necunoasterii cvasiunanime de catre vizitatori a faptului ca în România se pot produce cele mai felurite piese turnate, a fost certa, atât pentru o parte, cât si pentru cealalta.

Astfel, pentru primii, standul ATTR a fost un motiv de mirare si în acelasi timp de sporire a interesului fata de relatiile cu partenerii români, iar pentru noi cei de la stand, atitudinile vizitatorilor ne-au prilejuit senzatia ca pozitia în lume a României nu s-a schimbat favorabil în ultimii 80 de ani (la începutul intervalului, la Paris, Wilson nu stia care era capitala României, iar acum, tot la Paris, oamenii de afaceri erau la fel de putin infor-mati privitor la potentialul metalurgic al economiei românesti).

Expozitia "FONDERIE 2000" nu a avut anvergura târgurilor de specialitate traditionale si consacrate (v. Brno, Düsseldorf, Filadelfia, etc.), ea s-a desfasurat în spatiul unui singur pavilion din cele cinci ale comple-xului Le Bourget. Totusi, în ea au avut standuri 120 expozanti si a fost considerata de catre organizator un succes de participare, atât prin nivelul modern al expo-natelor, cât si prin numarul de vizitatori, fapt care 1-a îndreptatit sa declare ca va face din aceasta o manifes-tare anuala, care se doreste a deveni traditionala. Faptul ca nu a avut dimensiunile celor aratate mai sus si ca aproape în exclusivitate ea a fost acoperita de expo-zanti de utilaje si echipamente a constituit un avantaj pentru standul ATTR, deoarece aspectul diferit pe care 1-a avut acesta a atras atentia si vizitatorii.

Standul ATTR a fost amenajat pe o suprafata de eca. 12 mz, pusa gratuit la dispozitia noastra de catre
organizatorii expozitiei. EI s-a distins prin volumul bo-gat al informatiilor referitoare la industria româneasca de turnatorie si prin modul diversificat sub care acesta, a fost oferit vizitatorilor.

Peretii standului au fost acoperiti cu planse execu-tate color, oferind detalii sugestive asupra capacitatii României în productie de piese turnate din otel, fonta cenusie, fonta cu grafit nodular si aliaje neferoase, precum si asupra performantelor turnatoriilor afisate pe postere. Despre turnatoriile noastre s-au mai putut alla informatii si din prospectele pe care acestea ni le-au transmis si care au fost puse la dispozitia vizitatorilor. Cât despre activitatile ATTR si revista ei, în afara sumarelor expozee iacute celor care s-au oprit la stan-dul nostru, de catre cei care 1-am deservit, propaganda a fost sustinuta si prin oferta de exemplare din revista si de cataloage informative cu privire la turnatoriile din România, date celor interesati în achizitia de piese tur-nate. Am putea spune ca, daca cei mai multi dintre vizitatorii care s-au oprit la stand (nu au trecut multi iara sa se opreasca, atrasi de înttisarea prezentarii), nu auzisera de turnatoriile din România, cei mai multi, dupa convorbirea cu prezentatorii din stand, au ramas impresionati de potentialul masic si de performanta de care dispun acestea.

Contactele cu vizitatorii au fost asigurate în limbile franceza, engleza si germana. Datorita fluxului mare de vizitatori, au fost situatii în care a trebuit sa se ceara acestora sa revina mai târziu, iar a doua zi de expozitie, s-a recurs chiar la programari.


Expozitia "FONDERIE 2000" a scos în evidenta doua lucruri interesante pentru turnatoriile din Romania, pentru ATTR, ca si pentru IPSC si INTEC:
  1. În Franta nu se cunoaste potentialul de realizare de piese turnate pe care îl au turnatoriile românesti. Doar trei dintre vizitatorii francezi ai standului au avut con-tacte cu DACIA Pitesti si cu ALRO Slatina, unul dintre ei fiind însa participant la o licitatie, ca manager al unei întreprinderi de manutentiune si de montaj, pentru lucrarile de modernizare pe care le promoveaza firma Renault la Dacia.
  2. În Franta este manifesta penuria de piese turnate, atât din fonta, cât si din aliaje neferoase. Lucrul acesta a fost declarat de numerosi vizitatori din sectoarele de achizitii ale firmelor care ne-au vizitat standul si au solicitat piese turnate. Astfel, Catry Benoit de la Merville-Franco-Belge, cere piese turnate pentru instalalii de încalzire; firma Liebherr, prin directorul de comert Seb. Milly, achizitioneaza piese turnate pentru fabricatia de avioane; firma GIMA, prin Franck Archambault, cauta furnizor de piese turnate în gama 0,5-15 kg pentru tractoare; firma AUTO-CHASSIS INT, prin Eric Medard solicita piese turnate si forjate pentru industria de au'tomobile usoare, firma TRW-Automotive doreste oferte de piese turnate din otel si aluminiu: Explicalia acestora este ca firmele lor cauta sa-si asigure contracte cu furnizori de piese turnate, pentru ca, la rândul lor sa le comercializeze avantajos, vânzându-le societatilor care nu au turnatorii sau care au tendinla de a renunla la ele. Desi exista turnatorii mari, cu traditie, condiliile impuse de proteclia mediului si dirijarea forlei de munca spre alte sectoare, genereaza o tendinla nedisimulata spre o prognoza ce vizeaza renuntarea la turnatorii, prognozata pentru prima decada a secolului XXI.
Evident, pentru multi dintre cei care au vizitat mari-le expozitii-târguri de masini, instalatii si linii tehnologice pentru turnatorie, expozitia de la Paris-Le Bourget nu a impresionat prin dimensiuni. Dar ea s-a distins prin câteva amanunte care i-au conferit un plus de finete. Mai întâi, prin aceea ca a exclus senzatia apasa-toare de a te gasi plasat în plin proces de productie, pe care ti-o inspira expozitiile în care instalatiile în întrea-ga lor dimensiune produc ca si în sectia de turnatorie, cu exceptia faptului ca sunt asezate pe mocheta si ca alaturi în boxe elegante, personaje pline de importanta te servesc cu alune, fursecuri si bauturi. Apoi prin aceea ca au fost prezentate cu preponderenta masini si instalatii de cea mai recenta generatie, multe dintre ele, la prima aparitie.

Chiar daca expozitia s-a definit generic prin intentia de prezentare a echipamentelor pentru turnarea sub presiune, domeniu în care s-a si distins de altfel, ea nu a exclus, ba dimpotriva, s-a evidentiat chiar, prin cuprinderea logisticei tehnologiilor de turnare, în întreaga ei complexitate. În fine, pentru a-si asuma si dovedi inclusiv un caracter stiintific, manifestarea de la Le Bourget a organizat si un ciclu de conferinte interesante, 11 la numar, prezentate de firme reputate si personalitati reamarcabile: "Noutati în tehnologia turnarii la Renault", "Noua evolutie a turnarii" prezentata de Jean-Pierre Frot, presedintele concernului CF2M (firmele Pamco, CFFC, fond. Grandry, fond. D'Autun, fond. Saint Satur), "experiente privind utilizarea nisipului regenerat în productia de forme si miezuri", la firma GEMCO Engineers, "Tehnici si instrumente de masurare a temperaturilor aliajelor în fusiune", a Firmei NORTHERNINSTRUMENTS, "Situatia tehnologiei Loast-foam în Europa", prezen-tata de Huub van der Wieden de la GEMCO Engineers, au fost ascultate de un numeros si interesant auditoriu, prezentând elemente certe de noutate în domeniu.

Tuturor celor care au vizitat standul ATTR cu intentia de a achizitiona piese turnate si forjate, li s-a recomandat sa se adreseze la IPSC si ATTR, coordo-natorii si consultantii producatorilor de astfel de piese în România, cu cerere de oferta, lista de produse solici-tate si precizarea volumului de produse, cu desene de semifabricat si cu specificarea ca ofera sau nu SDV--istica necesara productiei.
Ca satisfactie finala pentru echipa ATTR, organiza-torul Expo "Fonderie 2000", placut impresionat de standul românesc a avansat de pe acum invitatia pentru participarile viitoare si s-a declarat a fi unul dintre cei care vor face recomandari favorabile pentru ATTR, celor care vor sa cumpere piese turnate si forjate sau sa investeasca în România. Sa fie de bun augur !

top